llibre | publicat | 17 oct

"Querido Diario: hoy ha empezado la guerra"

Pilar Duaygües ens explica a través de les pàgines del seu diari un dels esdeveniments històrics més importants i crus de la nostra història: la Guerra Civil Espanyola. Des 1936 a 1939, la jove ens relata amb una visió que es transforma de nena a dona, com van viure aquells anys ella i la seva família.

edita

Tania Balló Gonzalo Berger

La Pilar Duaygües Nebot va començar el seu diari el 28 de gener de 1936 quan tenia catorze anys, aquest va estar ocult durant més de vuitanta anys: “Actualmente habito en la calle Padre Claret, 94, 6º, 1º, en Barcelona. Muy aburrida en casa, sin ninguna novedad, como siempre. Puede ser que luego vaya con mamá a casa de Aurora. Cuando vuelva cenaré y a dormir”.

La Pilar va nèixer el 26 de febrer de 1921 a la Seu d’Urgell. La petita de quatre germanes: la Mary (1911), la Rosa (1913) i la Teresa(1916). Els seus pares eren Francesc Duaygües Flix (1887) i  Maria Nebot Nebot (1882). La seva família era propietària d’una petita empresa de farina i pasta a Lleida. L’inici de la guerra va suposar la confiscació, per part dels feixistes, del negoci familiar a Melilla (la família residia llavors a Barcelona).

Eren una família burgesa, republicana i d’esquerres. Les quatre filles van tenir l’oportunitat d’estudiar, quelcom poc habitual en l’època. La Teresa fou miliciana de la columna del capità Bayo, després de tornada del front balear, va treballar en l’organització de la defensa passiva de la ciutat. La Mary era periodista a El Diluvio, un diari republicà d’àmbit local. La Rosa era infermera i fou destinada al front on va treballar en diferents hospitals de sang.

SOM NOTÍCIA

El periódico

El confidencial

Público

El Español 

El País

El independiente

ABC

El cultural

El correo

Segre

VilaWeb 

ACONSEGUEIX EL TEU

Amazon 

Casa del libro